Dla mediów

Informujemy, że piątek, 14 sierpnia 2020 r., jest w Grupie Unibep dniem wolnym od pracy. Ma to zwiążek z tym, że świąteczny dzień 15 sierpnia w tym roku wypada w sobotę.

Przepraszamy za ew. utrudnienia w kontakcie i serdecznie zapraszamy do naszych biur od poniedziałku, 17 sierpnia.

10,3 mln zł – taki jest wynik finansowy netto Grupy Unibep za I półrocze 2020 r. Jest to wzrost rok do roku o ok. 47 proc. Taki zysk został osiągnięty przy sprzedaży na poziomie – ok. 733 mln zł, czyli porównywalnym z 725 mln zł w 2019 r. W portfelu zamówień posiadamy zlecenia w części budowlano-infrastrukturalnej na kwotę ok. 1,6 mld zł (w tym ok. 800 mln zł na kwartały III i IV 2020 r.). Poprawiła się sytuacja gotówkowa w Grupie Unibep - mamy na kontach o ok. 12 proc. więcej gotówki w porównaniu z początkiem roku 2020. Obecnie intensywnie pracujemy nad budowaniem portfela zamówień na rok 2021 i lata kolejne we wszystkich segmentach działalności – napisał w liście do akcjonariuszy Leszek Gołąbiecki, prezes zarządu Unibep SA.

- Ten eksperyment w pełni potwierdził tezę, że wielopoziomowe, szkieletowe budynki drewniane są bezpieczne pożarowo. W czasie eksperymentu maksymalna temperatura w pomieszczeniu, w którym rozwijał się pożar wynosiła 1160 stopni Celsjusza, natomiast w pomieszczeniu znajdującym się powyżej, na podłodze panowała temperatura pokojowa – 23 stopnie Celsjusza – mówi doktor Paweł Sulik z Instytutu Techniki Budowlanej, który był jednym z głównych inicjatorów wydarzenia, które odbyło się 26 sierpnia 2020 w ośrodku szkoleniowym Państwowej Straży Pożarnej w Pionkach (woj. mazowieckie).

Ruszyła sprzedaż mieszkań na Osiedlu Idea Omega na radomskim Wacynie. Unidevelopment SA, który od 2015 roku realizuje tam wieloetapowy projekt Osiedle Idea,  obecnie wprowadził do oferty 137 mieszkań o powierzchniach 37 – 78 m2. Inwestycję wyróżnia atrakcyjne położenie - niewielka odległość od ścisłego centrum Radomia oraz sąsiedztwo terenów zielonych.

Unibep SA zbuduje budynek Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, będącego częścią Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. To kolejna prestiżowa warszawska inwestycja, którą będzie prowadziła spółka z Bielska Podlaskiego.

30 czerwca 2020 r. Unibep SA zawarł umowę w tej sprawie. Zamawiającym jest Centrum Nauki Kopernik z siedzibą w Warszawie. Łączny koszt realizacji inwestycji wynosi około 65 mln zł (kwota brutto).

Unia europejska