Dla mediów

Było skromnie, kameralnie, ale w wyjątkowo przyjaznej atmosferze. Tradycyjna wiecha zawisła 17 czerwca 2020 r. na budynku osiedla Soho 18 na warszawskiej Pradze.

Nawet w czasach pandemii w Unibep SA nie zapomniano o tradycji zawieszenia wiechy. Tyle, że scenariusz zawieszenia wiechy napisała aura – było burzowo i wietrznie, więc część oficjalną musieliśmy przenieść do pobliskiej restauracji. A przybyli na nią przedstawiciele inwestora, projektanci, nadzór oraz pracownicy Unibep SA.

- Wiechę wywiesza się na znak zakończenia ważnego etapu budowy. Ma ona przynieść pomyślność, zarówno budynkowi, jak i jej pracownikom. To także czas, by móc powiedzieć „dziękuję” wszystkim zaangażowanym w projekt budowlany – mówił w czasie krótkiej przemowy Leszek Gołąbiecki, prezes Unibep SA. – Wierzę, że jeszcze nie raz spotkamy się na normalnej wiesze – z pysznym podlaskim jedzeniem – zażartował.

- Na tej inwestycji jest dobra współpraca, ale to dlatego, że po obu stronach są kompetentni ludzie, którzy szukają dobrych rozwiązań – powiedział z kolei Jacek Zengteler, dyrektor generalny, członek zarządu Yareal Polska, przedstawiciel inwestora. – Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie kontynuowana.

Gdy burza uspokoiła się i można było przejść przed budynek, wszyscy ruszyli, by zobaczyć, sfotografować lub nagrać film z tego wydarzenia. Wiechę zawiesił Andrzej Grzymała, kierownik budowy (na zdjęciu na stronie głównej).

Soho 18 to obecnie jedna z najpopularniejszych warszawskich inwestycji po prawej stronie Wisły. 9-kondygnacyjny budynek powstaje na planie litery C. Znajdą się tam 132 mieszkania.

Planowane zakończenie inwestycji przewidziane jest na I kwartał 2021 roku.

Na zdjęciu; Ekipa Unibep SA, któa realizuje inwestycję w towarzystwie szefów firmy

I kwartał 2020 r. Grupa Kapitałowa Unibep zakończyła wynikiem w wysokości 3,3 mln zł (wzrost o 63 proc. rok do roku), przy sprzedaży na poziomie porównywalnym z rokiem ubiegłym – ok. 347 mln zł (wzrost o 5 proc. w porównaniu analogicznym okresem 2019 r). Są to wyniki zgodne z oczekiwaniami zarządu i wpisują się w zamierzenia na cały rok 2020 - napisał w liście do akcjonariuszy Leszek Gołąbiecki, prezes zarządu Unibep SA.

1 czerwca 2020 r. Unibep S.A. podpisał umowę ramową na rynku szwedzkim na udział w wieloletnim programie mieszkaniowym Allmännyttans Kombohus.

Zamawiającym jest organizacja szwedzkich spółek komunalnych Sveriges Allmännytta AB (fd SABO). Program obejmuje lata 2020-2026 i zakłada dostarczenie standardowych budynków pod klucz w formule generalnego wykonawstwa na terenie całej Szwecji. Sveriges Allmänyttan zrzesza 313 spółek komunalnych budujących i zarządzających zasobami (860 tys. mieszkań), popularnych w Szwecji mieszkań czynszowych.

Program Kombohus obejmuje dwa rodzaje standardowych budynków: 2-6 piętrowych i 6-8 piętrowych. W ramach tego programu budowlanego zamawiający szacuje realizację 25 000 mieszkań czynszowych do 2026 r. Unibep S.A. zakwalifikował się do umowy ramowej na standardowy powtarzalny budynek 2-6 piętrowy wraz z dwiema innymi firmami szwedzkimi: Lindbäcks AB i JSB Construction AB.

Szwedzkie spółki komunalne korzystające z tej umowy będą mogły wybierać projekty według wcześniej ustalonych kryteriów standardowego rozwiązania wraz z alternatywnymi koncepcjami i opcjami dodatkowymi. Unibep S.A. zaoferował dwie koncepcje 4 piętrowego budynku w technologii modułowej o szkielecie drewnianym na 15 i 14 mieszkań.

Budynki te spełniają oczekiwania dotyczące niskiego zużycia energii, ekologicznego doboru materiałów, odpowiedniego układu funkcjonalnego i w ramach określonych w przetargu warunków cenowych. Ponadto dla tego budynku została, zgodnie z planowanymi szwedzkimi przepisami, przygotowana deklaracja klimatyczna wskazująca na poziom emisji dwutlenku węgla w całym procesie prefabrykacji. Nasz produkt ze względu na wykorzystanie drewna jako podstawowego materiału, który wiąże C02, osiąga tu relatywnie niskie wartości śladu węglowego.

Trwający ponad rok proces przetargowy w trybie dialogu konkurencyjnego był dużym wyzwaniem organizacyjnym dla naszej firmy wymagającym ścisłej współpracy, koordynacji wielu działów, współpracy z zewnętrznymi konsultantami. Mieszkania o szkielecie drewnianym na potrzeby realizacji tego programu będą powstawać w Bielsku Podlaskim w fabryce Unihouse należącej do grupy Unibep S.A., a następnie będą transportowane i montowane na terenie Szwecji. Umowa ramowa wchodzi w życie 3 czerwca 2020 i w trakcie 6 lat jej obowiązywania będzie podlegać indeksacji.

Zamawiający rozszerzył okres obowiązywania tej umowy z 4 do 6 lat, aby producenci seryjnych mieszkań prefabrykowanych mieli możliwość dostosowania i przestawienia produkcji fabrycznej pod tę masową produkcję.

- Bardzo cieszymy się, że jako czołowa polska firma budowlana zostaliśmy zaproszeni do tego największego obecnie programu budownictwa mieszkaniowego u naszego północnego sąsiada – mówi Michał Urbankowski, dyrektor sprzedaży Unihouse SA na rynku szwedzkim.

To kolejna umowa na wykonanie obiektów mostowych na drodze ekspresowej S61. 5 maja 2020 r. Budrex Sp. z o.o. z Białegostoku – firma z Grupy Unibep - podpisał kontrakt   z MOTA-ENGIL CENTRAL EUROPE S.A. z siedzibą w Krakowie na kompleksowe wykonanie obiektów mostowych w ramach inwestycji pn.: „Projekt i budowa drogi ekspresowej S 61 Ostrów Mazowiecka – Szczuczyn, odcinek: Węzeł „Łomża Południe” (z Węzłem) – Węzeł „Łomża Zachód” (bez Węzła), na długości około 7,186 km [S61] + DK 63 [GP] 8,907 km”. Wartość umowy wynosi ok. 21,67 mln zł netto. Prace mają rozpocząć się w ciągu najbliższych dni, zakończenie zaplanowane jest na II kwartał 2021 r.

Grupa Kapitałowa Unibep zajęła 202. pozycję na Liście 500 Rzeczpospolitej, prezentującej największe firmy w Polsce pod względem przychodów.

To już 22. edycja jednego z najważniejszych rankingów gospdarczych w Polsce. 27 maja 2020 r. Rzeczpospolita przedstawiła Listę 500 największych firm działających w Polsce. Zostały tam zaprezentowane wyniki finansowe, w tym przychody, przedsiębiorstw za rok 2019.

"Polska gospodarka według szacunków GUS urosła w 2019 r. o 4 proc., po 5,1 proc. w 2018 r. Takie dane oznaczają, że w ostatnim kwartale roku wzrost wyhamował do zaledwie 3,1 proc. - napisali autorzy rankingu. - Struktura Listy zmienia się nieznacznie, najliczniejsza branża z 70 reprezentantami to handel hurtowy, 40 przedstawicieli ma budownictwo – obie branże rosną w tempie poniżej średniej, co zaniża wynik dla wszystkich reprezentowanych firm. Hurt zwiększał średnio sprzedaż tylko o 5,4 proc., a budownictwo – o 3,8 proc.

Przypomnijmy, że w roku 2019 przychody Grupy Unibep były na poziomie ok. 1,66 mld zł, co pozwoliło na zajęcie 202. pozycji w rankingu. Jak wskazują autorzy zestawienia, od kilku lat systematycznie rośnie zatrudnienie - na koniec 2019 r. firmy ujęte w Liście 500 zatrudniały w sumie ponad 1,4 mln osób – ponad 8 proc. więcej niż w poprzedniej edycji.  W Grupie Unibep na koniec roku 2019 pracowały 1523 osoby, o 37 więcej niż rok wcześniej.

Unia europejska